Vad ska din startup heta egentligen? Här kommer Breakits superguide kring hur du ska tänka för att komma på ett bra namn.

Spotify fick sitt namn genom att grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek satt i olika rum i en lägenhet och ropade namn till varandra.

Martin Lorentzon sa något som Daniel Ek av misstag uppfattade som “Spotify”. En googling visade att det inte fanns något annat som hette så – och en namntrend var född. Sedan dess har otaliga startups fått ändelsen “…ify”.

Men hur ska du egentligen tänka när du väljer namn?

Katarina Nilsson är namnstrateg och driver sedan 2008 namnbyrån Eqvarium. Hon har hjälpt ett stort antal företag att hitta namn till nya produkter – och menar att det kan vara en risk att följa en namntrend.

“Man behöver alltid tänka på att välja något som håller långsiktigt under hela livscykeln. Spotify blev jättestort, men hur länge är Spotify det vi går till? Teknikskiftena sker så tätt idag så jag tycker att det är en riskabel strategi. När Spotify inte är så hett längre kanske det inte känns så fräscht med ett liknande namn”, säger hon.

Här ger hon viktiga råd till startups som vill hitta ett namn:

1. Rita upp den strategiska kartan

Svara på frågorna: Vilka är mina krav på namn? Vilket jobb ska namnet göra? Vad finns det för juridiska krav? Vilka språk ska det funka på? Vad ska det kommunicera? Hur lång tid ska varumärket leva? Vilken är målgruppen?

2. Spåna namnförslag

När du har det klart för dig börjar det kreativa arbetet med att ta fram olika förslag. Ta gärna fram olika nyckelord. Vad har de för synonymer? Vad heter de på olika språk? Vill du till exempel signalera trovärdighet, som är “reliability” på engelska? Kan du då använda dig av “rely”? Testa också att sätta ihop olika ord för att se vad resultatet blir – och prova hur namnet ligger i munnen.

3. Matcha det du vill utstråla

Det är viktigt att ha ett namn som kommunicerar vad du vill att företaget ska utstråla. Namnet ska matcha varumärkespositioneringen och prisnivån. Om du vill ligga i ett premiumsegment kan du inte ha ett namn som låter billigt. Känn på skillnaden mellan skokedjorna Rizzo och Eurosko, var förväntar du dig att hitta de billigare skorna?

4. Stäm av

Under resans gång behöver du kolla att de stämmer överens med dina kriterier och att de fungerar juridiskt och språkligt för de marknader som är viktiga för dina affärer. Och att de fungerar bra på internet.

5. Skydda namnet

Kolla att du inte gör intrång på någon annans rätt – se hur Breakit gjorde nedan. Det är också viktigt att varumärkesregistrera, inte minst ur ett investerarperspektiv så att det är klart om du sedan ska sälja av bolaget. Att ha varumärket registrerat tillför värde.

Läs hela artikeln här >>