Ditt varumärkesnamn behöver vara lika starkt som din produkt’

 

Många företag och produkter är dagsländor. När varumärken försvinner lika snabbt som de kom, beror det ofta på att det helt enkelt inte fanns så mycket kvalitet bakom den polerade fasaden. Det lät lockande och såg snyggt ut, men gjorde ingen större skillnad för kunden. Ibland är det dock precis tvärtom – produkten är kanon och efterfrågan är god, men varumärkesstrategin och presentationen haltar. Och för oss namnkonsulter finns det ingenting sorgligare än när ett bra företag misslyckas på grund av namnet.

 

I veckan träffade jag ett konsultföretag som är duktiga på sitt område, växer fort och har en stark kundbas som gärna rekommenderar dem vidare. Alla pengar som kommer in går till att anställa nya konsulter. Förtroendet är så stort att de nu behöver bredda sitt utbud av tjänster. Problemet är bara att namnet de valt begränsar och håller dem tillbaka. Namnet är för smalt för erbjudandet, uppfattas ibland fel och saknar dessutom varumärkesskydd. Dessutom har det visat sig kommunicera dåligt till potentiella nyrekryteringar.

 

Är det helt enkelt dags att byta namn och i så fall när?

 

Svar ja. Svar nu.

 

Glöm ”Bättre sent än aldrig” och ”skynda långsamt”. När du – som företaget i exemplet ovan – expanderar kraftigt, är det livsfarligt att hålla kvar vid ett namn som motverkar affären. En dubblering av personalstyrkan och ett bredare tjänsteutbud kommer att kräva stora strategiska förändringar, exempelvis en rejäl uppdatering av webbplatsen. Att i det läget fortsätta arbeta in ”fel” varumärkesnamn som du inte ens äger rättigheterna till, är att kasta pengar i sjön.

 

Visst kan en investering svida tillfälligt, men det kommer knappast bli lättare att byta namn om ett år då företaget redan utvecklats och ännu fler kunder känner er under det felaktiga varumärkesnamnet. Om det nya namnet kostar 100 000 SEK och det nya varumärket ska generera intäkter under 10–15 år framåt, blir det en liten investering över tid.

 

Överväg ett namnbyte om:

 

  • Namnet gör att företaget förlorar affärer
  • Namnet blandas ihop med konkurrerande varumärken
  • Namnet är för smalt för erbjudandet
  • Namnet ger en felaktig bild till målgruppen
  • Namnet gör det svårt att rekrytera nya talanger

 

Läs mer

 

Katarina Nilsson – Eqvarium CEO